Laatste Nieuws

Sedumdaken kosten versus kosten van een standaard dak

Groendaken zijn erg in trek, maar helaas zijn ze vaak erg prijzig vergeleken met een standaard dak. Sedumdaken kosten minder dan de uitgebreide intensieve groendaken. Bovendien vereisen ze weinig onderhoud. Vetplantjes kunnen namelijk goed tegen zon, droogte en vocht.
Maar wat ben je nu ongeveer kwijt als je een sedumdak wilt aanleggen? Wij zoeken het in deze blog voor je uit.

Wat sedumdaken kosten als je ze laat aanleggen

Het kostenplaatje van een sedumdak kan per aanbieder flink verschillen en ook de kwaliteit van het sedumdak. Je kunt al vanaf ongeveer €20 per m² een sedumdak laten aanleggen, maar er zijn ook duurdere uitvoeringen van bijvoorbeeld 125 per m². Waar komt dit grote verschil in prijzen door?
Sedumdaken kosten worden door verschillende factoren beïnvloed, zoals het type sedumdak, de hellingsgraad van het dak, de gebruikte materialen, de laagdiktes en uiteraard ook de totale oppervlakte. Het spreekt voor zich: hoe groter de oppervlakte, hoe hoger de kosten. Maar je krijgt wel vaak een korting op de prijs per vierkante meter, naarmate de oppervlakte stijgt.

Sedumdaken kosten van het onderhoud

Sedumdaken vereisen van de diverse groendaken het minste onderhoud, maar een jaarlijkse onderhoudsbeurt is toch wel nodig. Het ingewaaide onkruid moet dan bijvoorbeeld worden verwijderd. De sedumlaag moet bovendien ook enkele keren per jaar bemest worden.
Als je dit benodigde onderhoud niet zelf kunt doen, is het verstandig om hiervoor een specialist in te huren. Sedumdaken kosten hierdoor in totaal uiteraard wel weer wat meer.

Subsidies voor een sedumdak

In sommige gemeenten worden subsidies gegeven voor het aanleggen van een sedumdak. Dit is vaak een percentage van de aanlegkosten met een maximum bedrag per vierkante meter en een maximum totaalbedrag per huis/gebouw. Dit brengt uiteraard wat meer balans in het verschil van de sedumdak kosten ten opzichte van een standaard dak. Groendaken zijn dan wel duurder dan de standaard daken, maar ze gaan wel veel langer mee en beschermen ook nog eens je onderliggende dak. 

Hoe lang duurt het voor de sedumdak kosten zijn terugverdiend?

Over het algemeen wordt de investering in een sedumdak binnen ongeveer 8 tot 15 jaar terugverdiend. Een standaard dak moet gemiddeld om de twintig jaar worden vervangen. Een sedumdak gaat echter vaak drie keer zo lang mee. Een sedumdak zorgt er bovendien voor dat de onderliggende dakbedekking ook langer meegaat, wat dus een dubbel terugverdienmodel betekent.

Sedumdaken kosten en baten

De sedumdaken kosten mogen dan op de korte termijn erg prijzig lijken, maar dit wordt dus op de langere termijn ruimschoots goedgemaakt. Bovendien spelen er naast de kosten ook andere voordelen mee. Milieu en duurzaamheid zijn bijvoorbeeld twee belangrijk topics momenteel. En met groendaken zoals sedumdaken lever je hierbij een positieve bijdrage. Sedumdaken en andere groendaken zorgen namelijk voor meer groen in stedelijk gebied en ze bevorderen tevens de biodiversiteit. De langere levensduur van zowel de sedumdaken als de onderliggende daken zorgen weer voor een goede duurzaamheid. Je moet dus niet alleen naar de kosten, maar ook naar de baten kijken van sedumdaken.