Laatste Nieuws

Wasmachine aansluiting gebruiken voor zonnepanelen, kan dat?

Bij het aanschaffen van zonnepanelen geldt dat je hiermee winst kunt maken, door van tevoren de opbrengst per zonnepaneel te berekenen kun je hier een inschatting van maken. Het is tevens mogelijk om gebruik te maken van de wasmachine aansluiting bij het gebruik van zonnepanelen, indien jij graag geen nieuwe kabel wenst te gebruiken. Er is verder sprake van een PV-verdeler, wat een klein kastje betekent dat je kunt plaatsen tussen de wasmachine en de aansluiting hierop in de meterkast. Er bevinden zich meestal meerdere stekkers in huis en tevens meerdere stopcontacten, waardoor dit geen probleem hoeft te zijn. 

PV-verdeler

Wellicht dat jij wel eens hebt gehoord over een PV-verdeler. Dit is erg gunstig bij het gebruik maken van energie, aangezien het hierdoor niet nodig is om een extra groep aan te leggen in jouw meterkast. Een PV-verdeler is vaak voldoende voor de distributie van energie. Het is niet noodzakelijk om hiervoor gaten te boren of kabels te trekken. De kabel die al bestaat is vaak voldoende voor de aansluiting. Er zijn tevens een aantal nadelen verbonden aan de PV-verdeler, waarbij geldt dat je de wasmachine en de droger niet tegelijkertijd kunt gebruiken. 

Energienet

Er is sprake van een energienet, waarbij geldt dat dit overspannen kan raken indien je tegelijkertijd gebruik maakt van meerdere apparaten. Doe daarom vooral voldoende onderzoek naar het gebruik van meerdere apparaten om fouten te voorkomen. Wat is het totale vermogen dat de apparaten aan kunnen? Dit soort informatie kun je meestal in de meterkast achterhalen. Voor het gebruik maken van de meterkast is dit een belangrijke variabele om rekening mee te houden. 

Totale vermogen

Het totale vermogen dat aangesloten mag worden is meestal informatie die gemakkelijk te achterhalen is bij aankoop van de PV-verdeler. Naast het totale vermogen is het tevens van belang om rekening te houden met voldoende veiligheid. Zorg er daarom voor dat je bij kortsluiting direct actie onderneemt en om hulp gaat vragen, voordat je zelfstandig besluit om alles op te lossen. Daarnaast is het belangrijk om een overzicht te houden van de panelen die allemaal aangesloten zijn. Jouw eigen veiligheid is namelijk het belangrijkst.